Güneş Koruyucular






Güneş koruyuculari, sadece yazın değil kışın da kullanmamız gereken bir üründür. 


Gunes koruyuculari hakkinda ayrintili bir yazi paylasacagim sizinle burdaki amacim gunes kremlerinin icerigi hakkinda bilgi vermek boylece ihtiyaciniza gore bir krem alabilmek icin neler yapmaniz gerektigi konusunda daha rahat karar verirsiniz bu yuzden markalarin kremlerini anlatmiyorum:) Güneş koruyucu alinirken kişinin deri rengi ve tipi, ışık duyarlılığı olup olmadığı (bu durumda hem UVB, hem de UVA'yı filtre edenler seçilmeli), mesleği ve açık hava aktiviteleri, kontakt duyarlılığı olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.


Güneş ışınları ultraviole ışınları olup, özellikle esmer insanlar bu ışınlara daha dayanıklıdır. Cildi esmer olanlarda melanin pigment tabakası kalın olduğundan güneşe karşı koruyuculuk daha fazladır. Cildi Güneşe karşı hassas olanlar kademeli güneş banyoları yaparak,çok kısa sürelerle, (ilk gün 5 dakika daha sonra bu süreyi yavaş yavaş artırarak )vücutta bu pigment tabakasının gelişmesine olanak sağlamaları gerekir.Gunese karsi Allerjik reaksiyon gözleniyor ise, yüksek faktörlü güneş kremleri yerine (sun-blocker) dediğimiz güneşi bloke edici preparatlar kullanılmalidırlar. Çok terleyen kişilerin güneş koruyucu kremleri saat başı yeniden sürmeleri gerekir. Güneş allerjisi olanların saat 10.00-15.00 arasında güneşte dolaşmamaları, güneş banyosu yapmamaları, hatta yüzmemeleri gerekir (omuzlar daima suyun üstünde kaldığından güneş yanıkları en çok bu bölgede olur).






Güneşten koruyucular (GK), UV ışınlarının; absorbe etme, yansıtma ve dağıtma yoluyla deriye ulaşmalarını önleyen yerel ilaçlardır. Güneşten koruyucular güneş yanığını önlerler, yaşlanma izlerini azaltırlar. UVA'ya bağlı kronik fotoyıkımı ve immünsüpresyonu azaltır, deri kanserlerinin oluşumunu önlerler.
  • Kimyasal Koruyucular (sunscreen) : UV ışınlarını absorbe ederek, deriye girişini azaltırlar. Yalnızca UVB'yi ve hem UVB hem de UVA'yı absorbe edenler olmak üzere iki çeşittirler. Bu grupta; PABA (Para Amino Benzoik Asit), PABA esterleri (Padimat-A, Padimat-O, Escalol 505), sinnematlar, benzofenonlar, antranilat ve salisilatlar yer alır. Kimyasal koruyucular renksizdirler ve kozmetik kabul edilebilirlikleri fazladır. 
  • Fiziksel Koruyucular (sunblock): UV ışınlarını yansıtma ve dağıtma yoluyla etkili olurlar. Hem UVA hem de UVB'ye karşı iyi bir koruma sağlar. Kozmetik kabul edilmezler, suda erimeye dirençlidirler, fakat güneş etkisi ile ısınma sonucu erirler, iki saatte bir yenilenmelidirler. Bu grupta; titanyum dioksit, çinko oksit, magnezyum oksit, demir oksit, talk, kaolin gibi maddeler yer alır.
  • Kombine Koruyucular: Hem UVA hem de UVB içeren kimyasal koruyuculara fiziksel bir koruyucunun eklenmesi ile elde edilirler. Açık tenli kişilerde etkili bir koruma sağlar. 

Gunes koruyucular  sprey, jel, emolyent kremler ve mumsu stikler halinde bulunmaktadır. Water resistant 40 dk veya waterproof 80 dk su içinde kalındıktan ve orta derecede aktivite gösterdikten sonra SPF değerlerinin değişmemesidir. Deri tipiI-III arasında olan kişilere günlük SPF 6-15 olan güneş koruyucular nemlendirici, fondoten veya traş losyonu ile birlikte önerilmektedir. Dış ortamlar için ise SPF 15 ve daha yüksek olan güneş koruyucuların veya traş losyonu ile birlikte önerilmektedir. Dış ortamlar için ise SPF 15 ve daha yüksek olan güneş koruyucuların düzenli kullanımı önerilmektedir. Şiddetli fotosensitivitesi olan ve yoğun güneş ışınına maruz kalan kişilere SPF 30 veya üzerinde güneş koruyucular veya ilaveten fiziksel ajanlar gerekebilir. Güneş koruyucuların güneşe maruz kalmadan en az 20 dk önce uygulanması önerilmektedir. Eğer UVA’dan korunmak gerekiyorsa benzophenon veya dibenzoylmethan içeren güneş koruyucular etkili olabilir.






GÜNEŞ KORUYUCULARI İLE GÜNEŞ BLOKE EDİCİLER ARASINDAKİ FARKLAR
  • Güneş koruyucular kimyasal olarak ultraviole ışını emerler. Güneş bloke ediciler ise fiziksel olarak ışınları saptırırlar. (yansıtırlar). Sunblock dediğimiz tamamen güneş ışınlarını bloke edici, bronzlaşma sağlamayan ürünlerdir. Sunscreenlar  SPF denilen, faktör sayılı ürünler ki bunlar kontrollü bronzlaşmanızı sağlar.
  • Sunblockerlar; ZnO, TiO , talk ( magnezyum silikat), magnezyum oksit, kaolin, ferröz veya ferrik oksit, baryum sülfat. Hem UVA hem de UVB’ye karşı çok iyi bir korunma sağlarlar. Allerji nadiren görülür.
  • Sunscreenlar; UV’yi absorbe eden bir veya daha fazla sayıda kimyasal madde içeren preparatlardır. (para-aminobenzoik asid [PABA], PABA esterleri, sinnamatlar, salisilatlar, anthranilatlar, benzofenonlar)
  • Güneş koruyucuları daha çok Uv B ye karşı koruyucu etki gösterirler, ancak yapılan yeni çalışmalar ile Uv A ya karşı olan korumada sağlanmaya çalışılmaktadır.Güneş bloke ediciler ise hem Uv A hem de Uv B ye karşı koruyucu etki gösterirler. Gunes isinlarini emebilirler sadece yanmayi geciktirirler.
Deri Tipleri

Deri Tipi I Beyaz (Kıızılsaçlı, çilli)
Deri Tipi II Beyaz (sarısaç, mavi göz)
Deri Tipi III Kumral
Deri Tipi IV Esmer
Deri Tipi V Kahverengi
Deri Tipi VI Koyu Kahve




  • Tip I: Kolay yanar, asla bronzlaşmaz.
  • Tip II-III: Genellikle yanar, seyrek olarak bronzlaşır.
  • Tip IV: Hafif yanar, genellikle bronzlaşır.
  • Tip V-VI: Asla yanmaz, her zaman iyi bronzlaşır.

Koruyucu krem ve losyonların seçiminde en önemli özellik:
SPF denilen güneşten koruma faktörünün derecesidir. Bunu koruyucu losyonların ambalajlarının arkasında sunscreen olarak gösterilen bölümün yanında görmek mümkündür. 2 ile 60 arasında derecelendirilir



SPF (sun protection factor)  NEDİR?
SPF(Güneş koruma faktörü) : Güneş koruyucuların, güneş ışınlarının yakma etkisini koruyucunun ne kadar bloke ettiğini gösteren bir güvenlik faktörüdür. 2-60 arasında derecelendirilir.


SPF bir insanın koruyucu krem sürerek yandığı süre ile krem sürmeden yandığı sürenin birbirine oranlanması ile ortaya çıkan bir güvenlik rakamıdır ( Bu oran hesaplanırken aynı oranda yanma göz önüne alınır)


SPF NEYE GÖRE BELİRLENİR?
Örnek verecek olur isek: Bir kimse güneş kremi sürmeden 15 dakikada kızarıyor ise, SPF si 5 olan bir koruyucu kullandığında aynı oranda kızarmanın olabilmesi için 20 dakikalık bir süreye ihtiyaç vardır. Günümüzdeki deri hastalıkları uzmanları ısrarla SPF si 15 ve üzerindeki koruyucuları tavsiye etmektedirler.Spf 30'dan örnek verecek olursak: Cildinizin güneşte yanmasının kremsiz süreden 30 dakika geç olacağını gösterir. Bu yüzden güneş koruyucuların faktörlerinin 30 ve üzeri olmasına dikkat edilmeli.


NE KADAR SIKLIKTA VE NE KADAR MİKTARDA KORUYUCU KULLANILMALIDIR?
  • Koruyucular kuru deriye ve denize gitmeden yaklaşık 20-30 dakika önce sürülmelidir.
  • Özellikle yüze, ellere ve kollara bolca sürülmelidir. (yaklaşık sürülecek miktar 30 gram civarında olmalıdır.
  • Ayrıca unutulmaması gereken diğer bir konu ise güneşte dudak bölgesinin aşırı derecede yanan bölgeler arasında yer almasıdır. Bunu önlemek için SPF si 15 ve yüksek olan koruyucular seçilmelidir.
  • Tatil bölgelerinde özellikle rahat ve açık giysiler seçildiğinden, ve bu bölgeler sürekli güneş ışınlarına maruz kaldığından, koruyucular sabah uygulanmalı, aşırı terleme, deniz veya havuza girilmesi durumunda yenilenmelidir.
  • Suya dirençli koruyucular dahi, su içerisinde etkilerini bir buçuk saat gibi bir sürede kaybettiklerinden dolayı, bu süre tamamlandığında mutlaka yenilenmelidir.
  • Unutulmaması gereken diğer bir konuda; güneş yanıklarının yaz mevsiminde kısa yürüyüşlerde ve hatta bulutlu havalardaki gezilerde bile meydana gelebileceğidir. Bu sebep dolayısı ile tedbiri elden bırakmamak şarttır.


Melanomayi da unutmayalim




Evetttttttttt sanirim fazla bilimsel icerikli oldu bu yazimizzzzz  umarim sonuna kadar okuyabilirsiniz cilt tipinizi bulmaniza ve hangi spf'li urunlere yonelmenize yardimci olacak  bir yazi oldu umarim:) Benim onerim ten renginiz ne olursa olsun kullandiginiz makyaj malzemelerinde spf olmasina dikkat etmeniz ekstra koruma hayat kurtarabilir. Bir cok kaynaktanda yararlanildi elbette ki :)  ve size bir yararli kaynak daha verecegim bir cok gunes koruyucunun icerigi bulunuyor bu listede umarim isinize yarar:) Bugunlukte bu kadarrrrrr:) Yeni yazilarda gorusmek uzereee:)



Kaynaklar : http://www.steteskop.net/ozetler-pa-print_page-pid-682.html  
http://www.tip2000.com/abone/konular/gunes2.asp
GÜNEŞ ve DERİ Prof.Dr. Mustafa ŞENOL İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dali


Yorumlar

  1. Ben oldukça beyaz tenli ildi lekeye müsait birisiyim yaz-kış koruyucu kullanıyorum.
    Bu yaz Avene'nin stick formda göz çevresi ve dudak için olan koruyucusunu aldım.
    Göz çevremde birkaç tanecik güneş lekesi var bu ürünün o lekelerin fazlalaşmaması için aldım ve hala severek kullanıyorum.
    Benim sormak istediğim blogumda da yer verdiğim bu ürünün içeriğindeki kimyasallar ne kadar zararlı vede göz çevresini korumak için bu ürün ne kadar gerekli beni aydınlatırsan sevinirim.:)

    YanıtlaSil
  2. pardon link koymayı unuttum.:)

    http://morrmenekse.blogspot.com/search/label/Avene

    YanıtlaSil
  3. Bu urunun icerisinde titanyum dioksit var cilde hic bir zarrari olmayan herhangi bir tahris unsuru yok
    sinnamat var bir diger madde olarak onunda bir zarari yok

    hatta bu iki madde sayesinde hem kimyasal hem de fiziksel olarak cildinizi koruyan oldukca kapsamli bir urun.

    Doz asiminda yani asiri kullanma sonucu herhangi bir sorun cikarmadigini gordum oldukca guvenilir bir kaynaktan arastirdim cunku ve sorun cikaracak maddeler olsaydi doz asimi sonucu doktorunuza basvurmaniz gerektigini belirtirdim.

    Goz cevresi derisi diger bolgelere gore 5 kat daha ince ve korunmasi iyi bakilmasi gerekir cok kurursa egzamaya dogru yol alir cok yaglanirsa iltihaplanir bu yuzden goz cevrene uygun urunler kullanmak onemli goz cevrenin yapisi kuruysa bu kremi yagsiz bir kremle desteklemeni oneririm altina baz olarak kullanirsin ve tabiki yasinda onemli bu konuda:) spn olarak bu urun 2 saate yakin yanmani geciktirir gule gule kullan dogru bir secim yapmissin:)

    YanıtlaSil
  4. bu arada iceriginide yayinlayayim canim burda sonra bir postta toplarim burada * Ingredients - octyldodecanol, butylene glycol cocoate, polyethylene, microcrystalline wax (cera microcristallina), butyl methoxydibenzoylmethane, octocrylene, hydrogenated castor oil, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, synthetic wax, beeswax (cera alba), titanium dioxide, stearyl stearate, avene thermal spring water (avene aqua), bht, caprylic/capric triglyceride, decyl glucoside, dimethicone, fragrance (parfum), methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol, methyl methacrylate crosspolymer, propylene glycol, silica, tocopheryl acetate, tocopheryl glucoside, water (aqua), xanthan gum

    YanıtlaSil
  5. Göz çevrem çok kuru değildir bu ürün tek başına nemlendirme konusunda işe yarıyor.
    Zaten hassas bir cildim var bu ürünün zararlı olmadığına sevindim bazen tüm yüzüme bile sürüyorum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman gule gule kullan canim iyi bir urun almissin:)

      Sil
  6. Güneş Koruma Faktörü (SPF) - Bu sınıflama, güneş kremleri için kullanılır, güneş kreminin ışınları bloklama gücünü ve kaç kat fazla koruma sağlayacağını ifade eder. Örneğin, 30 SPF (30 güneş koruma faktörlü) bir ürün sizi ve çocuğunuzu güneş altında normalden 30 kat daha fazla koruyacaktır. Eğer teniniz güneş altında normalde 6 dakikada yanıyorsa, 30 SPF+ Koruma Faktörlü bir kremle güneş altında 180 dk (3 saat) kalarak aynı oranda yanarsınız.

    Güneş kremi güneşe çıkmadan 30 dakika önce kullanılmalıdır, bu süre insan cildinin koruyucu maddeleri absorbe etmesi için gereklidir. En iyi güneş kremi nasıl olmalıdır sorusuna ise,İçeriği kimyasal madde barındırmayan,mineral içerikli olmalı ve kesinlikle A vitamini,paraben,sls,sles,1,4 dioxane,fitalat,silikon,yapay kokulandırıcı,renklendirici vede ambalajında BPA içermeyen ve UVA ve UVB ışınlarını bloke eden geniş-spektrum korumalı olanıdır.Bu konuda Amerika Çevresel Çalışma grubu (Environmental Working Group )örgütünün yaptığı 41.000 ürün üzerinde yapılan ayrıntılı laboratuar testlerin Trukid Markasını içerik ve bileşen olarak en başarılı seçmiş ve tüketici ödülü almaya layık bulunmuştur.

    Kaynak:http: //www.ewg.org/skindeep/

    Yapılan araştırmalar gösteriyorki insan vücudu için en uygun görülen güneş koruma faktörü 30 SPF dir,daha yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler bileşen olarak aynı içeriğe sahip sadece,koruma zamanını uzatmak amacı ile daha fazla zararlı kimyasal ihtiva etmektedir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Göz Farlarının İçeriği

Yüz Şeklinize Göre Allık Nasıl Sürülür?

Susuz Banyo Yapmak: DryBath