Nemlendiriciler

Nemlendiriciler genç görünüm ve yaşlanmaya karşı cildin savaşım silahlarıdır. Ancak hangi yaşa, hangi cilde ne tür nemlendirici ürünler kullanılmalıdır, bu konuda pek bilgi sahibi değilizdir. Nemlendiriciler sadece cildi kurumaya değil, çevresel kirlilik ve yıpranmaya karşı da koruyor.


















Cilt bakım uzmanları, cilt tipiniz ne olursa olsun, cildinizi hergün nem kaybına karşı nemlendirmeniz gerektiği konusunda uyarıyorlar. Yağlı bir cildinizin olması, nemlendirici kullanmanıza gerek yok anlamına gelmez. Cilt bakım maddeleri üreten firmalar, nemlendiricilerin her cilt tipi için ayrı ayrı kullanılması gerektiğini belirtiyorlar. Kuru ciltler için kremler, karışık ve yağlı ciltler ise için losyonlar öneriliyor. Yağlı cildi olanların nemlendirici seçiminde dikkat etmeleri gereken şey, nemledirici kremin yağsız olması. Çünkü bazı kozmetik yağlar akneleri besleyerek harekete geçiriyor. Ancak unutulmaması gereken bir nokta var ki, o da yaşadığınız ortam ve iklime bağlı olarak, daha fazla miktarda nemlendirici krem kullanma ihtiyacında olabileceğiniz.



Cildimiz neden kurur?
a.. Soğuk havalarda cildimiz çok daha fazla nem kaybına uğrar. Bu nedenle de cilt susuz kaldığı için kurur.

b.. Aşırı cilt temizliği bu durumu daha da artırır. Çünkü bildiğimiz o duş jelleri ve sabunlar “emulgator” denilen bir katkı maddesi içerirler. Bunlar, temizlenen bölgedeki kirin ciltten uzaklaştırılmasını sağlar. Ancak bu maddeler aynı zamanda cildin kendine has yağlarını da yok etmektedirler. Cildin kendine öz yağları, nem kaybı ve zararlı etmenler açısından önemli bir koruma görevi üstlenmektedir. Bu nedenle de bu yağlar cilt açısından çok önemlidir. Bu durumda cildinizi gerektiğinden fazla kozmetik ürünüyle temizlemekten kaçınmalısınız. Özellikle de cildinizin kurumasına sebep olabilecek sabunlara dikkat etmelisiniz. Kullandığınız sabunun cildinize uygun olmasına özen göstermelisiniz.

c.. Yağ tabakası ince veya fazla gözenekli olduğunda, cilt daha fazla su kaybeder ve dolasıyla kurur.

d.. Ayrıca parfüm veya kozmetik madde içeren bazı özel malzemeler, cilt gözeneklerine daha kolay ulaşıp, cildi tahriş ederler.

e.. Rüzgar ve güneş gibi dış etkenlere maruz kalan cilt de daha fazla kurur.

f.. Cildiniz C, E ve F vitaminlerinin eksikliğinden dolayı da kuruyabilir.

g.. Cildin kurumasının başka bir nedeni de yaşlılıktır.
Ciltte bu nedenlerden dolayı; çatlaklar oluşur, kaşıntı meydana gelir, kepekli bir doku gelişir, cilt pul pul olur, alerjiye yakalanma riski artar ve deri soyulması oluşur. Eğer ciltte bu tür belirtiler olmuşsa hemen çareyi nemlendirci kremlerde aramayın. Çünkü bazı nemlendirciler cildi daha da kurutabilir! Birçok bakım kremi yağ tabakasına zarar verecek maddeler içermektedir. Bu nedenle nemlendirici seçiminde dikkatli olmalısınız.




En temel düzeyde, nemlendiriciler suyu cildin en dış tabakasında tutar. Aynı zamanda geçici bir tabaka gibi görev yapar. Birçok nemlendirici diğer içeriklerin yanında emoliyan (yumuşatıcı) ve humectant (suyu tutan) madde kombinasyonları içeriyor.




Nemlendiriciler nasıl etkili olurlar? Nemlendiricilerin başlıca 2 temel etkisi vardır:


1-Oklusif ( kapatıcı ): Derinin yüzeyini bir yağ tabakası şeklinde kaplar ve de su kaybını engeller, böylece stratum korneumun nem oranı artar.


2-Nemlendirme: Stratum korneum içinde su tutma kapasitesi olan yapıları oluşturur.
Bazı nemlendiriciler her iki etkiye de sahiptirler.
Kapatıcı ( oklusif ) nemlendiriciler Kapatıcı ( oklusif ) nemlendiriciler insan dışı kaynaklı yağlar içerirler; ya saftırlar yada belli oranlarda su ile karıştırılmışlardır. Bir çok çeşidi vardır; tüm hastalar için tek bir uygun nemlendirici yoktur. En uygun olan nemlendirici ancak deneyerek bulunur. Banyo yağları, deri üzerinde ince bir yağ tabakası oluştururlar. Losyonlar yağlardan daha oklusiftir. En uygun olarak, suyu deride tutmak amacıyla banyo sonrası uygulanırlar ve ayrıca gerektiğinde kullanılabilirler. Kremler ise daha fazla kapatıcıdırlar. Dimeticon içeren kalın bariyer kremleri, özellikle el egzemalarında çok faydalıdır.
AHA nedir?Nemlendirici ürünlerin hazırlanmasında vazgeçilmez maddelerden biri de, Alfa Hidroksil Asitler'dir. Kısaca AHA adı verilen cilde faydalı bu asitler, doğal bitkilerde bulunan glikolik ve laktik asit içerir. Cildin nemlendirilmesinin yanısıra, ölü hücre tabakasının atılarak, hücre yenilenmesini de sağlarlar. Böylece geride daha canlı ve genç görünümlü bir cilt bırakırlar. Uzmanlar, ölü hücre tabakalarının ciltten atılmadan, cildin nemlendirilemeyeceği görüşünde birleşiyor. Laktik asit ayrica suttede bulunmaktadir banyosu bu yuzden cilde cok iyi gelmektedir:)
Nemlendiriciler ne kadar sıklıkta kullanilir?



Derinin kuruluğuna göre uygulama sıklığı da değişir. Aşırı kuru ciltler 3-4 saatte bir uygulama gerektirirken, daha az kuru ciltler için ise sadece geceleri kullanılan bir hafif nemlendirici yeterlidir.

Peki, nemlendirici nasil kullanılır biliyormusunuz acaba ?
Hafif nemli cilde sürülürse daha etkili olur
İyice temizlenen ve tonikle silinen cilde nemlendirici uygulayın. Cilt hafif nemliyken, kreminizi sürerseniz daha faydalı olur. Nemlendirici cildi makyaj malzemelerine karşı korurken, bir yandan da makyaj için düzgün bir zemin hazırlar. Daha sonra makyajın temizlenmesini de kolaylaştırır.Nemlendiricilerin bazılarında SPF (koruma faktörü) bulunur. Ama nemlendiricinizde SPF yoksa, üzerine mutlaka güneşyen koruyucu bir krem de sürün.Yüzünüze nemlendirici uygularken, boynunuzu da unutmayın.
Yağlı ciltlerin de neme ihtiyacı vardır. Bu tip ciltlere yağsız (oil-free) ya da yağ oranı çok düşük hafif nemlendiriciler önerilir. Yağ oranını dengeleyen (oil-kontrol) ürünler de idealdir. Bu ürünlerin içinde pudra, kil veya polimer gibi maddeler bulunur. Bu maddeler cildi kurutmadan, üzerindeki fazla yağı emerler.
Akneli ciltler için üretilen ürünlerde “non comedogenic” veya “non acnegenic” ifadesi yer alır. Bu ifadeler, ürünün siyah nokta veya sivilcelere yol açmayacağını belirtir.






 Amerika’da yapılan araştırmalar 35 yaş üzerinde olup nemlendirici krem kullananların kırışıklık şikayetlerinin kullanmayanlara kıyasla yüzde 50 azaldığını gösteriyor.
20-30 YAŞ
BU yaş grubunda normal veya yağlı cilt yapısına sahip olanlarda da cilt kuruluğu görülebilir. Nem eksikliğini giderecek nitelikteki kremler cilde nüfuz ederek koruma sağlar. Ayrıca cildin su dengesini düzelterek cildi canlandırır. Nemlendirici kremlerde bulunan bitkisel konsantrasyon hücreler tarafından emilir. Bu da cildin en üst yüzeyi olan epiderme esneklik ve rahatlama kazandırır.
30-40 YAŞ
25 yaşından sonra cildin doğal nemlendirici mekanizması yavaşlamaya başlar. Donuk nemsiz elastikiyetten yoksun bir cilt için kullanılacak nemlendirici kremin yumuşatıcı etkisinin yoğun olması gereklidir. Bitkisel lipozomlarla takviye edilmiş nemlendiriciler 30 yaş ve üzeri ciltler için idealdir. Bitkisel özlü nemlendiriciler cildin su deposunu uzun süre optimal düzeyde tutarak nemlilik sağlar.
40-50 YAŞ
GİDEREK daha da kuruyan ve doğal nemini kaybeden cildin derinlemesine nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Limon salatalık ve çiçek özlü kremler cilt hücrelerine nüfuz ettiklerinde en az 8 saat boyunca nemlilik ve esneklik sağlarlar. Bu tür kremlerin kullanılması cildin nem kazanma sürecini hızlandırır.
50 YAŞ VE ÜSTÜ
YAŞIN ilerlemesiyle birlikte kullanılan ilaçlar geçirilen hastalıklar ve hava kirliliği cilt üzerinde daha belirgin bir etki göstermeye başlar. Bu yaş grubu tarafından kullanılacak nemlendiricilerin cildi nemlendirmenin yanı sıra onarıcı ve kırışık giderici özelliklerinin de bulunması gereklidir



Son olarak gene dogal yontemlerle nasil krem yapabilirmisiz bir bakalim:) 


Lavanta kremiYerfıstığı yağının koruyucu ve dinlendirici etkisine sahip olan bu karışım özellikle kuru ciltler için idealdir. Bu krem cildi dinlendirip, bakımını sağladığı için özellikle geceleri uyumadan önce kullanırsanız daha etkili sonuç elde edersiniz.
Malzemeler:a.. 50 ml yerfıstığı yağı
b.. 3 gr balmumu
c.. 3 gr kakao yağı
d.. 20 gr lanolin
e.. 30 ml gül suyu
f.. 8 damla lavanta yağı
Hazırlanışı:Öce balmumu, kakao yağı ve lanolini 60 derecede ısıtın. Aynı anda gül suyunu da kendi kabında aynı ısıda ısıtın. Bu karışımda ısının aynı olması son derece önemlidir, aksi halde bileşenler birbirine karışıp bir bütün oluşturamazlar. Karışımların ısıları ayarlandıktan sonra yerfıstığı yağını da karışıma ekleyip tekrar 60 derece ısıya ayarlayın. Son olarak da gül suyunu karışıma katın. Ardından karışımı ocaktan indirin ve karıştırmaya başlayın. Bunun için tahta bir çubuk kullanabilirsiniz. Karışım soğuyana kadar yavaş yavaş karıştırın. Ardından lavanta yağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Soğuduktan sonra kutuya koyup, kapağı açık bir şekilde bir saat kadar bekletikten sonra kullanabilirsiniz. Bu arada kremi buzdolabında tutarsanız kullanım süresini uzatabilirsiniz.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Göz Farlarının İçeriği

Yüz Şeklinize Göre Allık Nasıl Sürülür?

Susuz Banyo Yapmak: DryBath