Hindistan Cevizi Yağı

Merhabalar,

Bu yazımda kullandığım ve sevdiğim hindistan cevizi yağının içeriğine bakıp yararları ve zararlarını sizle beraber bende öğreneceğim.

Öncelikle Hindistan Cevizi yağının yemeklik yağ olarak kullanımına değinelim;

Hindistan cevizi (Cocos nucifera) yaygın olarak gıda ve endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılmıştır. Hindistan cevizi yağı orta zincir uzunluklu yağ asitlerince ve sindirilebilirlik açısından zenginlik göstermektedir. Yağ asitleri, yağın doymuşluk derecesini gösteren farklı uzunluktaki karbon zincirinden oluşan trigliseridler olduklarından hem kompleks lipidlerin önemli bir parçası hem de kendisinden kolayca enerji sağlanan bir kaynaktır. Doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak iki çeşittirler. Doymamış yağ asitleri de tekli doymamış (monoansature) ve çoklu doymamış (poliansature) yağ asitleri olarak iki gruba ayrılmaktadır.

Son araştırmalar ışığında; hindistan cevizi (HC) yağındaki laurik asit’in 48 sa muamele ile Caco-2 olarak bilinen insan kolon kanseri hücrelerinin % 93’ünden fazlasını yok ettiği belirlenmiştir. Laurik asid, kolon kanser hücreleri için zehir etkisi yaratmakta ve kolon kanseri hücrelerinin artan oksidatif stresten korunmada metabolizmaları için gereksinim duydukları madde olan “glutatyon” düzeylerini güçlü bir şekilde indirgemektedir. HC yağının % 50’si yaklaşık laurik asittir. Hindistan cevizi yağının ana bileşeni laurik asit, inek sütünde % 2, anne sütünde de % 6 civarında mevcuttur.

Geçmişte doymuş yağ içeriği nedeniyle sağlık açısından tüketimi uygun görülmese de günümüzde yapılan çalışmalar sonucu hindistan cevizi yağında bulunan doymuş yağ asitlerinin( ki çoğu laurik asit) et, peynir gibi gıda maddelerinde göre farklı yapıda olduğu tespit edilmiştir. Orta zincirli yağ asitleri olarak bilinen bu yağ asitleri diğer uzun zincirli yağ asitlerinden faklı olarak sindirime uğrarlar ve vücutta depolanmazlar. 

Daha önce yapılan araştırmalarda HC yağını kolestrol öncüsü olduğu düşünülürken son yıllarda bunun doğru olmadığı klinik çalışmalar ile ispatlanmıştır.

Orta zincirli yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan laurik asit, vücuda alındığında monolourine dönüşür ve monolaurin antiviral antimikrobial, antiprotozoal ve antifungal etkilidir.

Yani şimdiye kadar araştırdığım kaynaklarda HC yağının yemeklik yağ olarak kullanılmasında bir sorun olduğunu belirten ifadeler eski tarihli kaynaklarda geçiyor. Yeni yapılan çalışmalarda ise kötü olduğuna sair bir ibare bulamadım.

İkinci ve diğer tartışmalı kullanımına geçelim, yüz nemlendiricisi olarak kullanımı:

Burada belirtmek istediğim ilk şey HC yağı soğuk sıkım olarak elde edilen ham bir yağdır ve bu yağ içerisinde toz vb. şeyler olabileceği için yüzünüze kullanmanızı önermem,, gözeneklerinizi tıkayabilir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Göz Farlarının İçeriği

Yüz Şeklinize Göre Allık Nasıl Sürülür?

Susuz Banyo Yapmak: DryBath