Göz Farlarının İçeriği

Merhabalar herkese iyi,mutlu ve  sağlıklı yıllar diliyorum ve yazıma geçiyorumm:)

Yeni bir içerik yazısıyla gene karşınızdayım. Bu yazıda göz farlarının genel içeriğinden bahsedeceğim şimdi  hemen başlayalım:)


Talc ya da Mica : Bu farlarda kullanılan baz dolgu maddesidir  ya talk ya da mika kullanılır bunu için. En çok bu madde bulunur bir farın içeriğinde ve far istenilen kıvama gelene kadar bu maddeyle harmanlanır. Mikayı merak edenler için silikat minerallerindendir ve camların  yapımında, misket yapımında açıkçası sanayinin bir çok dalında kullanılır. Genellikle parıltılı farlarda bulunur parlama için ve ısıya çok dayanıklı bir maddedir ve FDA nın izin verdiği maddeler arasında.

Zinc-Magnesium: Magnezyum ve çinko gibi mineraller farı cilde daha çok bağlamaya yarar. Tabi bu minerallerin bir çok birleşiği kullanılıyor far içerisinde.


Glycol-Tocopherol: Bunlarda farın uzun süre tazeliğini koruması içim eklenen koruyucu maddeler. Bu maddeler cilde zarar verebilir ancak çok yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında ama göz farlarında bu mümkün değil gibi.


Bir far yapımında en çok baz olarak talk ve mika kullanılıyor dedik bunlara ek olarak bazen kaolin kil de kullanılır. Kremsi olması için farın balmumu veyahut shea yağı gibi değişik yağlar eklenir fara. Daha sonra içeriğine belirttiğim gibi çinko ve magnezyum türevleri eklenir arın cilde daha iyi yapışması için bu maddeler farın kremsi olması için eklenen yağlarla beraber çok iyi sonuç verirler bu yüzden krem farlar gözde daha dayanıklıdır. Gelelim renk vermeye bu konuda mika pigmentleriyle sağlanıyor birden fazla mika pigmenti karıştırılıp yeni renkler elde ediliyor.  Bismuth oxychloride (bizmut oksiklorür), silica(silikat), boron nitride (bor nitrür) ve dimenthicone  daha iyi bir uygulama için fara eklenen maddelerdir daha iyi kayması gözde farın , daha iyi gölge vermesi gibi. son olarakta tabi koruyucu maddeler yukarıda belirttiklerim:)

Bir göz farında temel olarak bu maddeler bulunmaktadır şimdi ise bir MAC farında neler varmış bakalım.

Talk: En çok kullanılan maddedir ve göz farının opak olamasını sağlar ve nemi emer. Doğal bir mineraldir.

Çinko setearate: Farın yapısını düzeltir ve renkte verir.

Octyldodecyl Stearoyl Stearate: Bu maddeyi Türkçeye çeviremedim. Bu arkadaş yağ asidinden doğal olarak elde edilir. Derinin nemini korur.

Isostearyl Neopentanoate: Yanlış bilmiyorsam bu bir bağlayıcı maddeleri deriye bağlıyor kalıcılığını arttırıyor ve FDA onaylı  bir sorun olmaz bazı cilt temizleyicilerinde ve allıklar da da  görebilirsiniz  bu maddeyi.

Tocopheryl Acetate: Kendisi bir antioksidan olan E vitamini kaynağıdır ve haliyle güvenilir bir maddeç Genede her şeyin fazlası gibi bununda fazlası zararlı.

Caprylyl Glycol:  Bir antimikrobiyal ajan farın içinde koruyuculuk görevini üstleniyor.

Heksilen Glikol: Bu da nemlendirici bir ürün ancak çok yüksek konsantrasyonlarda bulunursa ciltte tahriş ve bir takım rahatsızlıklar yapıyor. Göz farlarında haliyle bu ürünler çok çok az miktarda bulunuyor ama belirteyim istedim.

Fenoksietanol (Phenoxyethanol): Bu da bir koruyucu fakat bebek ürünlerinde bile kullanılan güvenilir bir koruyucu:)

Silica: Emici pudra görevi yapıyor silis mac farlarda ve güzel bir madde:)

Mika: Mika mac farlarda sedefli görüntüyü sağlıyor. Çok az miktarda kullanıldığı için sorun  teşkil etmiyor tabi ve yalnızca bazı mika pigmentleri yasaklı. Tam liste FDA nın sayfasında var.


Renk ajanları: İsteğe göre eklenen renklendirme ajanları titanium dioxide (Cl 77891), iron oxides (Cl 77491, Cl 77492, Cl 77499), bismuth oxychloride (Cl 77163), blue 1 lake (Cl 42090), carmine (Cl 75470), chromium hydroxide green (Cl 77289), chromium oxide greens (Cl 77288), ferric ferrocyanide (Cl 77510), manganese violet (Cl 77742), red 40 lake (Cl 16035), ultramarines (Cl 77007), yellow 5 lake (Cl 19140) .


Sanırım diyeceklerim bu kadar  yeni yazılarda görüşmek üzere:)


Yorumlar

  1. Mutlu yıllar canım, çok yararlı bir yazı olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Yazınıza hayran kaldım.. Çok enine boyuna bir araştırma.. Ve hergün sürdüğümüz şeylerin nelerden oluştuğu tek tek öğrenmekde çok gerekli ancak araştırma süreci zahmetliydi.. Blogum bettervanitybetterface e bekliyor yazınızı blogunuzu belirterek paylaşmak ve bir kaç küçük ekleme yaparak blogumda yayınlamak için izninizi istiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim söyledikleriniz için:) tabi ki benim blogumdan aldığınızı söyleyerek yazıyı paylaşabilirsiniz ve blogunuz da okumak bana büyük keyif verecektir. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi günler :)

      Sil
  3. Yazı artık yayında :) http://bettervanitybetterface.blogspot.com.tr/
    İzniniz ve yazınızın emeği için tekrar teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Valla siz bi harikasınız. Akşam sabah sürekli kullandığımız kozmetik ürünlerinin içerisinde neler var ve ne iş görür bilmek çok yararlı oldu 😊 İzniniz olursa instablog hesabımda metninizden yararlanmak isterim 😊 Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, kusura bakmayın geç yanıt veriyorum uzun zamandır yazmıyordum buraya halen faydalı olabiliyorlarsa ne mutlu bana, tabii ki yayınlayabilirsiniz. İyi günler dileirm.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yüz Şeklinize Göre Allık Nasıl Sürülür?

Susuz Banyo Yapmak: DryBath