Ruj Dosyasi

Bu yazida rujun yapimi, neler icerdigi, evde nasil yapilacagi ve yarar-zarar konusuna deginecegim:)


Oncelikle bir sanayide uretilen rujda neler olabilecegine bir bakalim: Rujun içinde ozokerit, lanolin ve ceserin mumları, balmumu, kastor yağı, beyaz mineral yağı, lanolin yağı, hidrolenmiş bitkisel yağlar, oleil alkol ve bromo asitler bulunmaktadır. Bir rujun icinde zararsiz maddeler balmumu, yag, pigment-boya, parfum, alkol, koruyucular antioksidanlardir. Tabi ki belli seviyelerde ve bitkisel kaynakli olarak uretildiklerinde(yag ve pigmentler). Bunlar disinda bir rujun icinde zararli olabilecek maddelere gelelim, kursun yutuldugunda pek cok zarari olan bir maddedir. Rujun icerisinde  kursun boyalarin yapisinda bulunabilir bunun icin dogal pigmentler iceren rujlar kullanilmalidir bu dogal pigmentlerde bitkilerden elde edilir. Katran (FD & C renklendirici), kirmizi ruj yapiminda kullanilabilecek maddelerdendir kirmizi ruj alirken dikkat edelim bu konuya. Carmine bir bocegin kaynatilmasindan elde edilen dogal bir gida boyasidir fakat ciltte tahrislere, alerjiye sebep olabilir. Lanolin doğal olarak kuzu koyun kıllarından elde edilir rujlarda bulunabilen bir maddedir ve çok sayıda allerjen içerir. Alerjik özellikleri azaltmak için sentetik lanolin daha çok kullanılmaktadır. Petrolatum petrol kaynakli alerjik reaksiyona sebep olur ve dudaklari kurutur. Önceleri ruj yapımında kullanılan eozin denen boya maddesi günümüzde sağlık açısından tehlikeli olduğu için yasaklanmıştır. Her ne kadar tehlikeli desem de gunde 3 kez ruz suren biri 16 mg ruj yermis bu da tehlike arz etmez bir insan icin:)



Kisaca rujun icerisinde bulunan en cok rastlanilan yararli ve zararli maddeler yukarda anlattigim  gibidir tabi pek cok petrol turevli bilesigede rastlayabiliriz ama en cok goze batanlar bunlar :) 


  bu da hayatiniz boyunca yediginiz ruj miktarini gosteren bir reklam resimdeki kup kadar ruj yiyormusuz :/ 



Evde ruj yapimi icin  malzemeler cok zor bulunacak seyler degil
1 çay kaşığı bal mumu
1 tatlı kaşığı çilek, vişne, çikolata keyfinize göre (esans, likör veya toz jöle)
1 çay kaşığı parafin
1 çay kaşığı vazelin
1 çay kaşığı buğday özü yağı
Farklı renkler için gıda boyası (veya dibi kalmış eski rujunuzu kullanabilirsiniz)

ben parafinsiz yapmanizi oneririm 

Vazelini, bal mumunu ve parafini benmari usulü veya ısıya dayanıklı bir kâsede mikrodalga fırında eritin.(veya hepsini isiya dayanikli bir kasik uzerine koyup atestede eritebilirsiniz youtube da sac duzlestiriciler uzerinde eritenler var hatta.Buğday özü yağını, çilek esansını ve tercih ettiğiniz gıda boyasını veya eski ruj kalıntınızı karışıma ilave edip iyice karıştırın.
Temiz ve kuru bir kaba koyarak donmasını sağlayın, dilerseniz buzdolabında da saklayabilirsiniz. Koydugunuz kap mesela kokulu bir kap ise kokusu zamanla rujunuza sinecektir ve ruj fircasi yardimiyla kolaylikla rujunuzu surebilirsiniz:)


Peki sanayide nasil uretiliyor bu rujlar?


ve son olarakk bir ev yapimi lipgloss videosu paylasacagim :) Farkli renkte rujlar karistirarak yeni renkler elde edebilirsiniz:)



Simdilik ruj dosyamiz bu kadar yakin zamanda dudak peelingleri ve ruj nasil surulur yazilari gelicek beklemede kalin:))))

Yorumlar

  1. benim gibi bir ruj delisine göre bu yazı peki rujun içerisinde kurşun olduğunu nasıl bileceğiz??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim bunun bir yolu yok ya icerigini soracaksin ya da CE ibaresi olanlari alacaksin bir zamnlar altina surteceksiin tarzi komik bir sehir efsanesi vardi kesinlikle dogrulugu olmayan onu disinda kursun oldugunu anca yazilinca anlariz cunku kimyasal maddeler o kadar iyi homojen hale geliyor ki anlayamiyorsun icinde ne ooldugunu koku vs. gibi ayiraclar olmuyor:/

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Göz Farlarının İçeriği

Yüz Şeklinize Göre Allık Nasıl Sürülür?

Susuz Banyo Yapmak: DryBath